«Η 25η Ιανουαρίου του 2019 αποτελεί ιστορικό ορόσημο για την ειρήνη, τη συνεργασία και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια» δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε ότι η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και από την ελληνική Βουλή σηματοδοτεί το τέλος μίας διένεξης 27 ετών, «στην οποία η Ελλάδα δεν έχασε μονάχα πολιτικό και διπλωματικό κεφάλαιο»,καθότι, όπως πρόσθεσε, «από το 1992 μέχρι σήμερα, εξαιτίας της διαφοράς για το όνομα, ανατράφηκε στο εσωτερικό της χώρας το τέρας του ψέματος, του εθνικισμού και του ακραίου ιστορικού αναθεωρητισμού».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «απομένει η κύρωση, εντός των επόμενων ημερών, από την ελληνική Βουλή του πρωτοκόλλου εισδοχής της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και ακολούθως, θα αποσταλεί ρηματική διακοίνωση από το ΥΠΕΞ της Ελλάδας στο ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας γείτονος, θέτοντας έτσι αυτομάτως σε ισχύ τις τροποποιήσεις του Συντάγματος και φυσικά την αλλαγή του ονόματος».
«Εξόφθαλμα προσβλητικός, ο τρόπος με τον οποίο τοποθετούνται για την αύξηση του κατώτατου μισθού αυτοί που συνυπέγραψαν το 2012 τη μείωσή του»
Ο Δημ. Τζανακόπουλος, ανέφερε ότι παράλληλα με το «αποφασιστικό βήμα για την αναβάθμιση του ρόλου και τους κύρους της Ελλάδας στο διεθνές στερέωμα», συνεχίζεται και η «μεγάλη προσπάθεια για την αποκατάσταση των συνεπειών της πολυετούς κρίσης και των μνημονίων», για να υπογραμμίσει ότι από αύριο, 1η Φεβρουαρίου, τίθεται σε εφαρμογή η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους.
Ο κ. Τζανακόπουλος άσκησε έντονη κριτική στα κόμματα που, όπως είπε, συνυπέγραψαν το 2012 τη μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22% και την καθιέρωση του υποκατώτατου για τους νέους με μείωση 32%. «Δεν είναι απλά φαιδρός, αλλά και εξόφθαλμα προσβλητικός, ο τρόπος με τον οποίο τοποθετούνται για την αύξηση του κατώτατου μισθού» τόνισε και πρόσθεσε πως είναι «προσβλητικός απέναντι στους εργαζόμενους αυτής της χώρας και κυρίως τους νέους και τις νέες που βρίσκονται στη χαμηλότερη μισθολογική βαθμίδα».
Δήλωσε επίσης ότι «για την ελληνική κυβέρνηση, η προσήλωση στη μάχη για την ανάκτηση της εργασίας και την αποκατάσταση των δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτή, είναι διαρκής», παραπέμποντας ως προς αυτό στα πεπραγμένα της.
Πεπραγμένα @govgr:
– 380.000 νέες θέσεις εργασίας στην 4ετία
– 8,5% μείωση της ανεργίας από το 2014
– Καταπολέμηση αδήλωτης & υποδηλωμένης εργασίας από το 20% στο 9%
– Επαναφορά βασικών αρχών συλλογικών διαπραγματεύσεων
– Αύξηση του κατώτατου μισθού
– Κατάργηση του υποκατώτατου— Δ. Τζανακόπουλος (@d_tzanakopoulos) 31 Ιανουαρίου 2019
«Η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα»
Μιλώντας για την έξοδο της χώρας στις αγορές, ο Δ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι πρόκειται για ζήτημα «το οποίο αποδεικνύει ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα και έχει εισέλθει σε μια νέα εποχή σταθερότητας και ανάπτυξης».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «η έξοδος στις αγορές επιβεβαίωσε με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι η χώρα όχι μόνο έχει ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών, αλλά πλέον είναι και πόλος έλξης για το επενδυτικό κοινό το οποίο διαβλέπει τη μεγάλη αναπτυξιακή δυναμική της Ελλάδας».
Ασκώντας κριτική στη ΝΔ, είπε ότι «η ύβρις της καταστροφολογίας έχει συνέπεια τη νέμεση του αυτοεξευτελισμού» και πως «η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης, έκαναν τις επιλογές τους και σήμερα η πραγματικότητα τους το ξεπληρώνει».
Στις 5 και 6 Φεβρουαρίου ο Αλ. Τσίπρας στην Τουρκία
Όπως γνωστοποίησε στη συνέχεια ο Δημ. Τζανακόπουλος, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά τη σχετική πρόσκληση του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα επισκεφθεί στις 5 και 6 Φεβρουαρίου την Τουρκία, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο, η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου στην Άγκυρα και θα ακολουθήσουν συνέντευξη Τύπου και δείπνο που θα παραθέσει ο κ. Ερντογάν.
Την επομένη, ο κ. Τσίπρας θα επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη, όπου θα έχει και συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Αναλυτικά η εισαγωγική τοποθέτηση του Δημήτρη Τζανακόπουλου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών:
Η 25η Ιανουαρίου του 2019, θα αποτελεί στο εξής ιστορικό ορόσημο για την ειρήνη, τη συνεργασία και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια.Η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και από την Ελληνική Βουλή σηματοδοτεί το τέλος μιας διένεξης 27 ετών στην οποία η Ελλάδα δεν έχασε μονάχα πολιτικό και διπλωματικό κεφάλαιο.Από το 1992 μέχρι και σήμερα εξαιτίας της διαφοράς για το όνομα ανατράφηκε στο εσωτερικό της χώρας το τέρας του ψέματος, του εθνικισμού και του ακραίου ιστορικού αναθεωρητισμού. Για το λόγο αυτό λοιπόν, η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών που αποκαθιστά τον πρωταγωνιστικό ρόλο της χώρας στα Βαλκάνια της συνανάπτυξης , της φιλίας των λαών αλλά και της συνεργασίας είναι ιστορικής σημασίας.
Διότι πρόκειται για ένα γεγονός που συμβολοποιεί τη νίκη του πολιτικού θάρρους και του σεβασμού στην ιστορία του τόπου, απέναντι στον τυχοδιωκτισμό, τον εθνικισμό, την πατριδοκαπηλία και το εμπόριο μίσους.
Απομένει πλέον η κύρωση, εντός των επόμενων ημερών, από την Ελληνική Βουλή του πρωτοκόλλου εισδοχής της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και ακολούθως, θα αποσταλεί ρηματική διακοίνωση από το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας στο Υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας θέτοντας έτσι αυτομάτως σε ισχύ τις τροποποιήσεις του Συντάγματος και φυσικά την αλλαγή του ονόματος. Η Ελλάδα όμως, τη στιγμή που κάνει το αποφασιστικό βήμα για την αναβάθμιση του ρόλου και του κύρους της στο διεθνές στερέωμα, παράλληλα συνεχίζει τη μεγάλη προσπάθεια για την αποκατάσταση των συνεπειών της πολυετούς κρίσης και των μνημονίων. Από αύριο λοιπόν, 1η Φεβρουαρίου τίθεται σε εφαρμογή η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους.
Συγκεκριμένα:
Ο κατώτατος μισθός αυξάνεται κατά 11%, από τα 586,08 ευρώ το μήνα, στα 650 ευρώ. Ο υποκατώτατος μισθός καταργείται. Επομένως, διαμορφώνεται μια αύξηση της τάξης του 27% για όσους νέους και νέες μέχρι 25 ετών αμείβονταν με τα 511 ευρώ που όριζε αυτή η απαράδεκτη διάταξη και πλέον θα λαμβάνουν το ποσό που προβλέπει ο κατώτατος μισθός, δηλαδή 650 ευρώ το μήνα επίσης. Επιπλέον, με βάση την αύξηση του κατώτατου μισθού, αναπροσαρμόζονται αναλογικά και οι διαμορφωμένες τριετίες. Το επίδομα ανεργίας επίσης, αυξάνεται από τα 360 ευρώ στα 400 ευρώ.
Ενώ η αύξηση αυτή, συμπαρασύρει προς τα πάνω συνολικά 24 επιδόματα που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό. Οι εργαζόμενοι που θα δουν άμεσα από αύριο κιόλας, αύξηση στο διαθέσιμο εισόδημα τους, ανέρχονται στις 880.000. Δεν είναι λοιπόν απλά φαιδρός, αλλά και εξόφθαλμα προσβλητικός, ο τρόπος με τον οποίο τοποθετούνται για την αύξηση του κατώτατου μισθού τα κόμματα που συνυπέγραψαν το 2012 την μείωση του κατά 22% και την καθιέρωση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους με μείωση 32% στις αποδοχές τους.
Είναι προσβλητικός απέναντι στους εργαζόμενους αυτής της χώρας και κυρίως τους νέους και τις νέες που βρίσκονται στη χαμηλότερη μισθολογική βαθμίδα. Αναδεικνύει το δίχως άλλο, το μίσος για τον κόσμο της εργασίας του πολιτικού προσωπικού που έβαλε τη χώρα στα μνημόνια και γονάτισε έναν ολόκληρο λαό. Αναδεικνύει την απόλυτη αδιαφορία και τον φανατισμό του παλιού πολιτικού συστήματος που συμπεριφέρθηκε στους χαμηλόμισθους και τη νέα γενιά, σαν να ήταν πλεονάζον προσωπικό σε επιχείρηση υπό εκκαθάριση. Για την ελληνική κυβέρνηση, η προσήλωση στη μάχη για την ανάκτηση της εργασίας και την αποκατάσταση των δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτή, είναι διαρκής, όπως αναδεικνύουν εξάλλου και τα πεπραγμένα της.
-380.000 νέες θέσεις εργασίας στην τετραετία
-8,5% μείωση της ανεργίας από το 2014
-Καταπολέμηση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας, από το 20% στο 9% στους τομείς υψηλής παραβατικότητας
-Επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων
Και θέλω σε αυτό το σημείο να αναφερθώ σε ένα ακόμη ζήτημα το οποίο αποδεικνύει ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα και έχει εισέλθει σε μια νέα εποχή σταθερότητας και ανάπτυξης. Αναφέρομαι στην έξοδο της χώρας στις αγορές. Η έκδοση 5ετούς ομολόγου του ελληνικού δημοσίου, οδήγησε στην άντληση 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι προσφορές υπερέβησαν τα 10 δις ευρώ και μάλιστα η ποιότητα του βιβλίου προσφορών αποδεικνύει μια ουσιαστική στροφή. Η Ελλάδα πλέον προσελκύει το ενδιαφέρον και πραγματικών επενδυτών και όχι μόνο των hedge funds. Η έξοδος στις αγορές επιβεβαίωσε λοιπόν με τον πιο εμφατικό τρόπο λοιπόν ότι η χώρα όχι μόνο έχει ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών, αλλά πλέον είναι και πόλος έλξης για το επενδυτικό κοινό το οποίο διαβλέπει τη μεγάλη αναπτυξιακή δυναμική της Ελλάδας. Και πάλι όμως, κάποιοι στο εσωτερικό μεμψιμοιρούν. Είναι αυτοί που υπερηφανεύονται για την έξοδο στις αγορές το 2014 με επιτόκιο στο 4,95% και που λίγους μήνες μετά όταν αποπειράθηκαν να κάνουν νέα έκδοση ομολόγου, βρήκαν τοίχο. Είναι αυτοί που μας κατηγόρησαν το 2017 όταν επιτύχαμε επιτόκιο χαμηλότερο από του 2014, για σκηνοθετημένη έξοδο η οποία δεν πρόκειται να επαναληφθεί καθώς υποτίθεται ότι θα έρχονταν το 4ο μνημόνιο και όλα τα συναφή καταστροφολογικά σενάρια. Και τώρα που το κουπόνι ανήλθε στο 3,45% ενώ η απόδοση του ομολόγου στο 3,6%, με τη χώρα εκτός μνημονίων, να βρίσκει ξανά σταθερή πρόσβαση στις αγορές, συνεχίζουν την πολεμική τους με άρρητα ρήματα. Προειδοποιήσαμε εγκαίρως. Η ύβρις της καταστροφολογίας έχει συνέπεια τη νέμεση του αυτοεξευτελισμού. Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης, έκαναν τις επιλογές τους και σήμερα η πραγματικότητα τους το ξεπληρώνει.
Θέλω να κλείσω αυτή τη σύντομη εισαγωγή ενημερώνοντας ότι ο Πρωθυπουργός μετά τη σχετική πρόσκληση του Τούρκου Προέδρου θα επισκεφθεί στις 5 και 6 Φεβρουαρίου την Τουρκία. Η συνάντηση του ΠΘ με τον Τούρκο Πρόεδρο θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου στην Άγκυρα ενώ μετά την συνάντηση θα ακολουθήσει συνέντευξη τύπου και δείπνο που θα παραθέσει ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας. Την επομένη ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη όπου θα έχει και συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Σας ευχαριστώ πολύ.
Left.gr